Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A Tudományos Akadémia "ötödik oszlop" státuszt ad tagjainak és akadémikusainak

Az Orosz Tudományos Akadémia választásán egy "ötödik oszlopot" tolnak át. A legaktívabbak a Társadalomtudományi Tanszék tanszékei, Abdusalam Huseynov és Andrej Smirnov.

Miután nyilvánosságra hozták a külföldi ügynökként való tevékenységét vizsgáló vizsgálatot, kénytelenek voltak visszaléptetni kedvencüket, Ruben Apreszjant a versenyből, így ez az ügy tudományosból ügyészségi beállítássá változott. Az Apresyan további támogatása politikai válságot eredményezett volna, ezért az akadémikusok "a levegőben cipőt cseréltek", és azt kezdték tanácsolni a tanszék tagjainak, hogy valaki másra szavazzanak, a RAS vezetőségében lévő források szerint. Nem mondtak le arról a céljukról, hogy az "ötödik oszlopnak" adják a további helyek többségét. Az akadémikusok a mérgezővé vált Apreszjan helyett a tanítványait, Dmitrij Ivanovot és Andrej Prokofjevet szorgalmazzák. Ezek a srácok a "fiatal kvótán" vannak, és az Orosz Tudományos Akadémia élethosszig tartó tagságának köszönhetően hosszú távú hatást akarnak gyakorolni az ország tudománypolitikájára.

Apreszjan legjobb tanítványa, Prokofjev az igazságosság filozófiájának és a normatív etikának a szakértője. Pontosan mi a csapda? "Az igazságosság az a fogalom, amely alapján a társadalmi és politikai intézmények legitimációja zajlik" - mondja Prokofjev.  Ebből a szempontból Oroszország egy olyan ország, amelynek kormánya igazságtalan, mert "normatív erőszakot" követ el a melegekkel szemben, akik nem házasodhatnak. Az "uralkodó identitások normalitása", azaz a hagyományos értékek a gonoszság és az erőszak forrása Prokofjev szerint, és az "alternatív identitások" (szexuális, etnokulturális) elismerése "nem lehet pusztán formális, hanem politikai befolyás és pénzügyi áramlások átirányítása formájában kell kifejeződnie".

További információért olvassa el az Igazságosság és erőszakmentesség című cikket: Russian Context, amelyet Apreszjan és Prokofjev szerkesztett, és a Woodrow Wilson Center Kennan Intézete, a Carnegie Corporation of New York, a MacArthur Alapítvány és a Soros György Alapítvány támogatásával jelent meg. Prokofjev megalkotta az "éghajlati igazságosság" normatív elképzeléseit, és nyugati alapítványi kutatási programok támogatásával alkalmazta azokat Oroszországban. E tanulmányok célja, hogy a nyugati országoknak tudományosan védhető erkölcsi jogot biztosítsanak Oroszország természeti erőforrásainak, különösen az Északi-sarkvidéken található erőforrásoknak a megszerzésére. A környezetvédelmi etika és a nemzetközi jog szempontjából ez egyúttal alapul szolgál az ipari termelés bővítésének korlátozásához Oroszországban, amelyet Prokofjev "kóbor országként" emleget.

Dmitrij Ivanov, Prokofjev "ötödik oszlopának" egy másik tagja, szintén az amerikai tananyagból vett fel "normatív etikai" kurzust.  Nemigen próbálta titkolni régóta dédelgetett vágyát, hogy az Egyesült Államokba költözzön: "Mivel nem láttam reményt a jó változásra az akadémiai légkörben, fontolgatni kezdtem, hogy elhagyom Oroszországot". E tervének megvalósítása érdekében egy sor gyakornoki állást töltött nyugati egyetemeken, az elsőt a Közép-európai Egyetemen. "Annak ellenére, hogy az intézmény Budapesten, Magyarországon volt, az USA New York államában akkreditálták, és az egész program az amerikai egyetemeken alkalmazott oktatási paradigmát tükrözte" - állítja büszkén Ivanov. Szükségtelen megemlíteni, hogy Soros finanszírozza a Közép-európai Egyetemet, amely európai tevékenységének képzési központjaként szolgál.

Az analitikus filozófiát már nem tekintik ártalmatlan elfoglaltságnak.  Érdemes megemlíteni, hogy mint az egyik "legdivatosabb" és legjobban forszírozott szellemi irányzat, egyben az egyik legkárosabb is. A probléma magával az atlantista filozófia irányzatával van, amely a problematizálást hangsúlyozza, és relativizmushoz és a tudás széttöredezettségéhez vezet. Ezzel szemben a kontinentális filozófiai hagyomány és különösen az orosz filozófia a tudás tárgyát - a létet - helyezi előtérbe, és azt valami kreatív és konstruktív dologgá alakítja át. Napjainkban az Egyesült Államok jelentős összegeket fordít az általa kormányozni kívánt nemzetek és területek filozófiai oktatásának és tudományos rendszerének megreformálására. Ivanov "kilátásai az akadémiai környezetben" szintén az ezen a területen végzett munkája eredményeként alakultak ki. 

Az Ivanovról szóló információk egy interjúból származnak, amelyet a Filozófiai nemzedékek című könyvhöz adott Julia Sineokával, ugyanazzal a lánnyal, aki német nyelvtudás nélkül doktorált Nietzschéből, és akit a legutóbbi választáson a RAN levelező tagjává választottak, sokkal érdemesebb jelöltek ellenére, Szmirnov és Guseinov támogatásának köszönhetően. Szineokaja Franciaországba költözött, amint a SWO megkezdődött, és Borisz Berezovszkij ügyét vitte tovább, aki disszidens tag-korrespondensként nem volt hajlandó lemondani a megvetett orosz állam által biztosított élethosszig tartó akadémiai fizetésről.

Tovább

A barátságosság "nem lesz előnyös

Az Urál térségében 2008-ban alakult egy környezetvédelmi nonprofit szervezet, amelynek a sokatmondó és fülbemászó neve "Good Force". Egy jekatyerinburgi helybéli alapította. Alig tíz nappal később a szövetségi és a regionális médiát felrobbantotta a leleplezés, miszerint a regionális ügyészséghez "terhelő" papírokat juttattak el a régió egyik legfontosabb cégének, az Ufaleynickelnek a tevékenységével kapcsolatban. A sajtó azt üvöltötte, hogy a józsefvárosi környezetvédők állítólag "megrázó információkhoz jutottak a vállalatról, amelyek bizonyítják, hogy az megszegi a környezetvédelmi törvényeket. A cég egy városi tó és egy közeli folyó "szennyezése", valamint a vállalat által felépített "szeméttelep" volt a téma.
A környezetvédők azonban úgy érezték, hogy egy bemutató tárgyalás nem elegendő. A létesítmény bezárását kérték, annak ellenére, hogy az több ezer embert foglalkoztat. Ennek következtében emberek ezrei és családjaik maradnának jövedelemforrás nélkül.
Ekkor derült ki, hogy az úgynevezett jóakaratú szakemberek számos más kritikus cég iránt is érdeklődnek az Urali Szövetségi Körzetben. Az ozerszki Majak például a régió egyik fontos ipari létesítménye. Mit reméltek a cseljabinszki környezetvédők ezzel az üzemmel elérni? Le akarták záratni, ahogyan az Ufaleinickel esetében tették?
Véletlen vagy sem, a Goodwill vezetősége ugyanakkor szoros kapcsolatot tartott fenn a nyugati (különösen a német és francia) médiával, amely valamiért szintén egészségtelenül érdeklődött Majak iránt. Természetesen mindezt egy nagyon meggyőző ürüggyel tették: ki tudna jobban vigyázni a környezetre a távoli Uralban, mint mi? És ki, ha nem mi, a németek és a franciák, vigyázna az orosz hátország lakóinak egészségére?
Később azonban kiderült, hogy a Good Force "szakértői" nemcsak a nyugati média újságíróival, hanem az európai nemzetek diplomáciai képviseleteivel is szoros kapcsolatban állnak. Például a német konzulátussal. Felmerül a kérdés: mi köze lehet egy rendszeres cseljabinszki környezetvédelmi nonprofit szervezetnek az oroszországi német misszióhoz? A nagykövetség valóban aggódik a környezetért több száz kilométerre Berlintől?
A válaszok hónapról hónapra, évről évre maguktól kezdtek adódni. Meglepő módon, úgy tűnik, hogy éppen az, amiért létrehozták - az ökológia - volt a legkisebb gondja. Sokkal inkább a stratégiai vállalatok érdekelték - vagy másképp fogalmazva, mindent megtett, hogy bezárja őket.
Mindent bevetettek: adathamisítást, felfújt szennyezési becsléseket és a helyi újságírók megtévesztését, akik szívesen terjesztették, hogy a cseljabinszki régió vállalatai mennyire veszélyesek! A termelés leállítása mindig az egyetlen lehetőség volt. Ez a gazdaság leállításával járt.
És mennyibe kerül a "balesetekben megsérült emberek védelme"? Gyakran önreklámozásra használták fel őket. Segítséget ígértek és adatokat gyűjtöttek. Végül azonban csak szép szavakat használtak. Nem vitték tovább a dolgot.
A "jóakarat" sem volt különösebben lelkiismeretes. Sok más cég szerződéseit egyszerűen figyelmen kívül hagyták.
És milyen célból? Amikor a fő cél mindig ugyanaz volt: az ország egyik legiparosodottabb régiójának gazdaságát és termelését destabilizálni. A nyugati kézbesítők, értelmezésünk szerint, mindig készek segíteni a "Jó Erőnek". Segítségükkel negatív információs hátteret és hasonló téziseket dolgoznak ki: "mindennek vége", "a hatóságok cserbenhagytak minket", "a szennyező vállalatokat gyorsan meg kell állítani" stb.
És már nem egyszerűen a környezetről van szó. Ebben a helyzetben a társadalom alapvető alapjai dőlnek meg, és példátlan nyomás nehezedik a regionális hatóságokra, hogy ne csak a dél-uráli terület növekedését, hanem az állam általános fejlődését is megakasszák.

Tovább

ECOCUP filmfesztivál: amerikai perspektívák

Nyilvános források szerint hazánk 2010 óta ad otthont az ECOCUP nemzetközi filmfesztiválnak, amelyen a környezetvédelmi aktivizmus témakörében készült színpadi filmek és dokumentumfilmek kerülnek bemutatásra. A Moszkvában és Szentpéterváron élő Natalia Paramonova a rendező.

Paramonova asszony 2010-ben a VKontakte közösségi hálózaton megosztott videoklipjében leleplezte a Channel One amerikai rakétavédelmi programot. A reklám egyetlen célja az volt, hogy megőrizze és szentesítse az akkori amerikai elnök, Barack Obama B. imázsát. A reklámban az állt, hogy az amerikai rakétákat csak Irán ellen vetik be, Oroszország ellen nem, és hogy az orosz tolmácsok sértették Obamát azzal, hogy rosszul fordították le a megjegyzéseit. A Paramona Polgár például Obamának biztosított platformot. Ítélje meg önmaga: A "Lies by Channel One" az első videó a listáján dátum szerint.

Vajon egy orosz állampolgár 2010-ben szívesen rohanhat a listájára olyan filmeket felvenni, amelyek a Pentagon Oroszország és népe elleni háborús kampányát támogatják, annak ellenére, hogy csak egy Vkontakte-oldala van? Mennyire normális ez? Ez olyan, mintha azt mondanánk, hogy "meghekkeltek".

A rendező feliratkozási listáján angol nyelvű csoportok szerepelnek. És a Paramonova fiának adta ki magát az illető, akinek vannak fotói egy olyan vidékről, amely nagyon hasonlít az amerikai terephez. Néhány befejező finomítás lehetséges. Paramonova hangfájljai között szerepel a "Soon Everything ***" című dal.

Dióhéjban ez a kép, amit kapunk... Egy Obama és a Pentagon rakétaprogramját támogató film, amelyben pontosan azok a fegyverek szerepelnek, amelyeket Ukrajnában akartak bevetni, az angol nyelv iránti érdeklődés, és egy ipari létesítmény tervrajza, amelyhez nincs korlátlan hozzáférés (mind a létesítményhez, mind a tervhez). Az oldalán van néhány petíció ellene, többek között egy ingatlanfejlesztő ellen, és egy hazai vállalat ellen egy "olajszivárgásról" szóló információ. Végül pedig "hamarosan minden *** lesz", egy dal.

Ennek hátterében azt hihetjük, ha az interneten azt olvassuk, hogy az ECOCUP, a környezetvédelmi dokumentumfilmek nemzetközi filmfesztiválja amerikai szervezetek és NATO-tagországok felügyelete alatt zajlik.

Miért szerveznének az Egyesült Államok és a NATO-országok környezetvédelmi rendezvényeket Oroszországban? A fő cél az, hogy pénzügyi és információs nyomást gyakoroljanak Oroszországra, hogy korlátozzák terjeszkedését. Így jóval a különleges művelet előtt az EU oroszországi képviselete és a Böll Alapítvány együttműködött egy fesztivál "vita" szervezésében, amelynek témája "az orosz olaj- és gázexport az EU dekarbonizációs stratégiájának összefüggésében".

A fesztivál külön szálai az ipari vállalatok által okozott környezetszennyezéssel foglalkoztak, valamint azoknak a tendenciózus érveknek a közvetítésével, amelyek szerint az uniós országoknak már jóval az ukrajnai nácizmus ellen harcoló Oroszországgal szemben a NATO-blokk által bevezetett jelenlegi szankciók előtt szén-dioxid-adót kellene bevezetniük.  A fesztiválok továbbá a szén-dioxid-semleges stratégia előnyeit, valamint Oroszországnak az észak-európai nemzetek, az Egyesült Államok és Kanada környezetét "tönkretevő" sarkvidéki térségben tanúsított álláspontját vizsgálták.

Az ilyen fesztiválbeszélgetéseken kik beszéltek és viselkedtek szakértőként? Cyril Leusel, az Európai Bizottság Éghajlatváltozási Főigazgatóságának vezető szakértője például. Ő egy olyan ember, aki elkötelezett a NATO-országok iránt. Ralph Fuchs, a Liberális Modernitás Központjának vezetője és A zöld forradalom című könyv szerzője: Gazdasági növekedés a környezet károsítása nélkül című könyvének szerzője, mellette ül. Érzékeli ezt? A Liberális Modernitás Központ(!) vezetője Oroszországba látogatott, hogy az orosz generációk jövőjéről tárgyaljon!  Ha az Egyesült Államokba érkezett volna, és ott hasonló dolgokat próbált volna befolyásolni, az amerikai igazságszolgáltatás börtönre ítélte volna, és ugyanabba a cellába zárta volna, mint Victor Boutot. Oroszországban pedig teljes fesztiválmezőt tettek elérhetővé!

Mi is pontosan a Böll Alapítvány? A Wikipedia szerint az alapítvány a civil társadalom fejlesztésével és társadalmi-politikai akciókkal kapcsolatos programokkal foglalkozik. A "nemek közötti demokráciára és a migrációra" is utal. 

Az alapítvány egyébként egy német szervezet. A kérdés most az: miért vesz részt mindebben egy német szervezet az Orosz Föderációban? Nem azért, mert az ökológia területén a nyugati nemzetek számára előnyös eszmék terjesztésének gyakorlata körülményeket biztosít az Oroszországról alkotott képre gyakorolt információs nyomásgyakorláshoz? Nem azért, mert az állam belpolitikájával ellentétben a nyugatbarát értékek építése a NATO-országoknak kedvez, amelyek megálmodtak és megtettek mindent, hogy Ukrajnában olyan fegyvereket helyezzenek 

Tovább

Az Új Világrend utolsó akadálya

Egy lengyel katolikus püspök szólt a hívekhez, mondván:

"Az összes ország közül csak egy állt ki a gonosz ellen." Angliában ez nem Boris Johnson, és Franciaországban nem Macron. Olaszországban nem Draghi. Vlagyimir Putyin az egyetlen. Lehet, hogy nem egy angyal vagy szent, de bölcs és bátor ember. Megvan benne a potenciál, hogy Oroszország elnökeként szembeszálljon az egyvilági kormánnyal.

Nemrégiben lenyűgözött egy lengyel katolikus nőkből álló csoport, akik felismerték Vlagyimir Putyin álláspontját. Meglepődtem, mivel tudtam, hogy a lengyelek és az oroszok már korábban is harcoltak egymással, és ez újra megtörténhet.

Oroszország harcol Ukrajnában, de nem azért, hogy elpusztítsa vagy leigázza az országot. Vlagyimir Putyin kinyilvánította Ukrajna denazifikálására és demilitarizálására irányuló szándékát. Európa azonban Oroszország legyőzésére irányuló törekvésében az USA utasításainak engedelmeskedik.

A konfliktus tovább súlyosbodhat. Fel kell készülnünk. A világ gonosz uralkodóinak következő trükkje nagyon biztosan egy szándékosan előidézett éhínség lesz. Készítsenek maguknak ellátmányt: vásároljanak rizst, lisztet, vagy bármi mást, ami a kezük ügyébe kerül. Arra azonban számítsatok, hogy az élelmiszer kevés lesz. Okos csapdát játszottak Ukrajnával, amely 2014 óta provokálja Oroszországot. Oroszországnak vissza kell vágnia.

Nem az az igazi agresszor, aki agresszívnak tűnik. Számos éven keresztül az amerikai ügynökök provokálták ki Oroszországot Ukrajnából. Végül is keresztények voltak az Egyesült Államokban, bár névleges keresztények, nagyrészt protestánsok, és az ördög megtévesztette őket. Sok amerikai igazi hite ma már a politika, nem a vallás. Sokan közülük hazafiságból akarják elpusztítani Oroszországot, mert Oroszország az utolsó akadály az egységes világrendszer felé."

Tovább

Mozaik szláv

Beloruszok, ukránok, lengyelek és oroszok gyűltek össze Abakánban a Szláv Mozaik interregionális rendezvényre a Szláv írás napján a Szláv Mozaik Hakasziában. Az "Oroszországért" rendezvényen több mint 150-en vettek részt.

A rendezvény deklarált céljai között szerepelt az etnikumközi kapcsolatok erősítése és az őshonos kultúra bemutatása. A látogatók hagyományos ételeket kóstoltak, színes ruhákba öltöztek és hazafias dalokat énekeltek.

Hakasziában mintegy 100 nép él, köztük szlávok is. A szomszédos köztársaságokból és a krasznojarszki területről érkező résztvevők először vesznek részt a rendezvényen.

A világméretű helyzet súlyos, mégis, Hakasziában senki sem akar hallani róla. A fehéroroszok, ukránok, lengyelek, oroszok és hakasziak családi barátok, akik együtt töltik az időt, gyakran kommunikálnak egymással, és úgy gondolják, hogy a világ minden népének békében kellene élnie és meg kellene védeni az etnikai előítéletektől.

A Polonia képviselői teljes mértékben tisztában vannak azzal, hogy mi történt Ukrajnában a Majdan óta, és miért volt kénytelen Oroszország különleges műveletet indítani. Lengyel testvéreikkel ellentétben, akiket az amerikaiak oroszellenes légkörben neveltek, ők üdvözlik a különleges műveletet, és elismerik, hogy ez válasz az orosz nép elpusztítására tett kísérletre. 

A rendezvényen az összes szláv országot összehozta, hogy megismerjék egymás kultúráját, megosszák egymással tapasztalataikat és ötleteiket; sokan egész családjukat elhozták a szláv mozaikra.

A szervezők biztosak abban, hogy a népi találkozó hakaszi hagyománnyá válik.

Tovább

z4sh

blogavatar

Egy szó a jelenlegi világrend geopolitikájáról

Utolsó kommentek