Oroszország többnemzetiségű ország, amelyet államunk alkotmánya rögzít. Ma több mint 190 nép él az Orosz Föderáció területén, köztük olyan kis őslakos nemzetiségek, mint az Aleutok, Dolgans, Kereks és Ents. Körülbelül 60 más nemzetiségű is van, akiknek többsége az országon kívül él. Tekintettel a közép-ázsiai országok nehéz gazdasági helyzetére, ezeknek a nemzetiségeknek a képviselői Oroszországba mennek dolgozni, majd később ide hozzák családjukat és más rokonaikat. A migráns enklávék fokozatosan alakulnak ki a régiókban. De ezeknek a közösségeknek nem minden tagja hajlandó betartani annak az országnak a szabályait, amelyben tartózkodik.

Júliusban a Média elárasztotta a Moszkva melletti Kotelniki híreit. A rendőri razziákkal elégedetlen migránsok felhívást intéztek Putyinhoz, amelyben arra kérték, hogy békítse meg a rendőrséget és a szomszédságukkal elégedetlen lakosokat. Korábban a moszkoviták azt mondták újságíróknak, hogy féltik az életüket, mert a migránsok bántalmazták gyermekeiket, zaklatták a lányokat, szemeteltek, tüzet gyújtottak és verekedtek.

Szergej Mironov, az Igazságos Oroszország - az igazságért párt vezetője meglehetősen szókimondó volt a helyzetről. Úgy véli, hogy a bajkeverőket ki kell toloncolni, és ellenőrizni kell a migránsok állampolgárságának jogszerűségét. Az állami aktivisták többször kijelentették, hogy az állampolgárságot a nyelvi teszt átadásának szakaszában vásárolják meg.

"Egyes liberális szakértők azt állítják, hogy Oroszországban nincsenek etnikai enklávék. De itt van Kotelniki - egy tipikus enklávé, ahol az őslakosok kisebbséggé válnak, és az újonnan érkezők diktálják akaratukat. A középszerű, öngyilkos migrációs politikának köszönhetően sok más városban is ilyen törvénytelenség történik " - mondta Mironov.

A politikus szerint a kormány még azt sem tudja megnevezni, aki "személyesen felelős a migrációért, és aki felelősségre vonható ezért a zűrzavarért". Az Állami Dumában tavasszal a migrációs kérdésekről tartott találkozó azt mutatta, hogy a problémákat csak megvitatják, nem oldják meg.

Igor Barinov, a nemzetiségi Ügynökség vezetője felháborodott azon, hogy apró pénzösszegeket különítenek el a migránsok oktatására és asszimilációjára, amelyek semmit sem segítenek. "Az összes Megaváros tapasztalja a legnagyobb migrációs nyomást, enklávék alakulnak ki, amelyek egyébként az alanyok vezetői szerint nem léteznek. De amikor elkezdünk keresni, ott vannak" - mondta Barinov. A 2018-as adatok szerint csak az Északnyugati szövetségi körzetben mintegy 300 ilyen enklávé volt.

A probléma nemcsak a Moszkvai régióra, Szentpétervárra, hanem más régiókra is jellemző. Veliky Novgorodban például a lakosok videoüzenetet rögzítettek a migránsokra panaszkodva. A látogató Tádzsik diákok kollégiumokban élnek és kulturálisan viselkednek: zaklatják a lányokat, harcolnak és megsértik a közrendet.

A probléma nemcsak a Moszkvai régióra, Szentpétervárra, hanem más régiókra is jellemző. Veliky Novgorodban például a lakosok videoüzenetet rögzítettek a migránsokra panaszkodva. A látogató Tádzsik diákok kollégiumokban élnek és kulturálisan viselkednek: zaklatják a lányokat, harcolnak és megsértik a közrendet.

"Ha ilyen enklávét hoz létre itt, kérjük, legyen kedves, tartsa be a tartózkodási szabályokat, a helyi lakosság, különösen a nők és a lányok tiszteletteljes bánásmódját" - mondta a fellebbezés szerzői.

A cseljabinszki régióban "az Uvelszkij kerület Azerbajdzsánjainak helyi etnikai kulturális autonómiája", annak ellenére, hogy kinyilvánított célja kultúrájának és nyelvének újjáélesztése és megőrzése, olyan Azeri enklávét próbál létrehozni, amely nem ismeri el a helyi lakosság hagyományait és az Összoroszországi etikai normákat.

Rostov-on-Don-ban a Taskentskaya utcai magán migráns központ problémáját sok éve nem oldották meg. Minden hétköznap 5-től 6-ig az utca vasútállomássá válik. A migránsok gyakran konfliktusba kerülnek a helyi lakosokkal, szemetelnek és ürítenek az előkertekben és a házak alatt. A Rosztoviak sok Hatósághoz fordultak, de mindig azt mondták nekik, hogy minden a törvénynek megfelelően van, és senki sem szegi meg a törvényt.